Ik zal dit hieronder nader toelichten. Suggesties voor clubs zijn natuurlijk altijd welkom, maar het moet natuurlijk wel zo interessant en obscuur mogelijk zijn.
De God
Huracán was een Maya God, die heerste over wind, storm en vuur. Deze figuur was ook één van de scheppende figuren die in alledrie de pogingen om de mens te creëren mee heeft gedaan. De Maya’s geloven namelijk dat de mens is ontstaan uit drie pogingen van verschillende goden.
De god heeft verschillende namen gekregen, zoals Hurakan, Harakan, Tohil, Bolon Tzacab, Kauil (ik vermoed dat dit Hawaiiaans is) en “Het Hart van de Hemel”.
Natuurlijk komen ook de hedendaagse benamingen “hurricane” en “orkaan” van deze Maya grootheid, want je bent pas echt een god, als zelfs in het nu dingen (het liefst negatief, zodat men kan zien dat je discipline wilde) naar je vernoemd zijn.
Davy Jones zou jaloers zijn.
Tres Arroyos. Het betekent zoveel als “drie rivieren.” De plaats (en ook de “partido”) ligt in het zuiden van de provincie Buenos Aires en kent veel inwoners die afstammen van immigranten. Het totale aantal inwoners is vastgesteld op 45.986.
In het einde van de 19e eeuw haalde Argentinië een hoop Europese immigranten binnen en veel van die immigranten vestigden zich in en rond Tres Arroyos, dat voornamelijk Deens, Frans en Nederlands gekleurd is.
Zoals gezegd hebben veel Nederlandse immigranten hier hun toevlucht gezocht, bewijs daarvan is het Nederlands consulaat in de plaats. Koningin Beatrix is hier in 2006 nog op bezoek geweest, met vast en zeker een heel leuk hoedje, misschien wel een sombrero.
Huracán de Tres Arroyos heeft een luchtballon als logo, geheel in stijl met de winderige oppergod. Hun bijnaam is dan ook “El Globito”, de kleine luchtballon. De club werd opgericht op 3 januari 1923, volgens Spaanstalige bronnen. Engelse bronnen zeggen dat de club op 14 augustus 1924 ontstond.
Niet echt. De bekendste spelers die bij Huracán gevoetbald hebben zijn alletwee lid van de familie Palacio, namelijk Rodrigo (huidige spits van Boca Juniors) en zijn vader, Juan Román. Rodrigo heeft het inmiddels tot Argentijns international geschopt.
Niets wijst erop dat Huracán echt veel stennis heeft geschopt. We kunnen dus concluderen dat het een vrij nuchtere club is, iets wat wel grappig is getuige de feiten dat er veel Nederlandse immigranten wonen en dat het voetbal waarschijnlijk geïntroduceerd is door de Europese immigranten.
De naam belooft heel wat, door de mythen die de ronde doen over de god Huracán (was het een zuiplap? Zat hij graag aan meisjes? Kon hij veel eten?), maar in werkelijkheid valt het vies tegen. Een clubje in de marge, dat is het nu eigenlijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten